Rusya ve Çin, Ay’da ortak nükleer santral kurmayı planlıyor
Eski savunma bakan yardımcısı Borisov, Rusya ve Çin’in bir ay programı üzerinde birlikte çalıştıklarını ve Moskova’nın deneyimi ve veri tabanını “uzay nükleer enerjisi” üretimine katkıda bulunabildiğini söyledi. Borisov, “Şimdi 2033-2035 döneminde Çinli meslektaşlarımızla birlikte bir nükleer enerji santralinin ay yüzeyine aktarılması ve konuşlandırılmasına yönelik bir projeyi ciddi bir şekilde tartışıyoruz” dedi.
Ona göre güneş panelleri gelecekte inşa edilebilecek Ay yerleşimleri için yeterli elektriği sağlamayacak. Borisov, bu ay projesiyle ilgili olarak şöyle devam etti: “Bu çok ciddi bir zorluk… Her şey insan varlığı olmadan otomatik olarak yapılmalı.” Ayrıca Rusya’nın nükleer enerjiyle çalışan bir kargo uzay gemisi inşa etme planlarından da bahsetti.
Borisov, nükleer reaktörün soğutulması yöntemi dışında projeyle ilgili tüm teknik sorunların çözüldüğünü belirtti. “Bir uzay römorkörü üzerinde çalışıyoruz. Tepegöz şeklindeki bu devasa yapı, nükleer reaktör ve güçlü türbinler sayesinde büyük kargoları bir yörüngeden diğerine taşıyabilir, uzay enkazlarını toplayabilir ve bir dizi başka uygulamaya sahip olabilir”, Rusya’nın uzay şefi ekledi.
Reuters, Rus yetkililerin zaten aya madencilik yapmak için iddialı planlar yaptığını ancak Rus uzay programının son yıllarda bir dizi aksaklık yaşadığını belirtiyor. Rusya’nın 47 yıldır ilk ay misyonu, Luna-25 ay sondasının kontrolden çıkıp geçen yıl ağustos ayında düşmesiyle sona erdi. BTA’nın bildirdiğine göre Moskova, Çin-Rus mürettebatıyla bir keşif gezisi de dahil olmak üzere gelecekte ay görevleri gerçekleştireceğini ve bir ay üssü olasılığı üzerinde çalışacağını duyurdu.
Geçtiğimiz ay Pekin, ilk Çinli astronotu 2030’dan önce aya göndermeyi planladığını açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Moskova’nın uzaya nükleer silah yerleştirmeyi planladığı yönündeki iddiasını yalan olarak nitelendirerek, bunun ülkesini Batı şartlarına göre silah görüşmelerine sokmanın bir yolu olduğunu söyledi.